גם עייפים וגם רעבים?
הקשר בין הפרעות שינה להשמנת יתר
מגיעים לעבודה עייפים בכל בוקר? מחסלים חבילת שוקולד שהחבאתם במגירה בשביל לא להירדם על השולחן? אם התשובות שלכם חיוביות, חשוב שתדעו – מחסור בשינה טובה עשוי להיות הסיבה המרכזית שבגללה אתם כבר לא עולים על המשקל על מנת שלא לראות עד כמה עליתם במשקל.
האם אתם עייפים כל הזמן?
האמת היא לרוב פשוטה. אם אתה עייף, אז כנראה שלא ישנת מספיק או שישנת לא טוב. חלק ניכר ממי שאינם ישנים טוב בלילה סובלים מ'תסמונת דום נשימה חסימתי' [(Obstructive Sleep Apnea (OSA], תופעה נפוצה בקרב גברים ונשים, בטווח גילאים נרחב.
דום נשימה חסימתי נגרם מחסימה של דרכי הנשימה במהלך השינה, מה שגורם להפסקות נשימה רבות, ולנו להתעורר בכל הפסקה שכזו בשביל להסדיר את הנשימה. זה הרגע בו אנו נוחרים חזק ופתאום מתעוררים בתחושות חנק.
הדבר פוגע באיכות, עומק וזמן השינה שלנו. באופן טבעי, אנו קמים עייפים וחסרי אנרגיה, ולעתים גם עם כמה סימנים כחולים מהבעיטות של בני הזוג שלנו במהלך הלילה, מתוך תחינה שנפסיק כבר לנחור.
חוסר משמעותי בשינה, המכונה בז'רגון המקצועי 'חסך שינה כרוני' גורם לנו כמובן לעייפות, אך קשור בבירור גם לפגיעה במערכת החיסון, לסיכון למחלות לב וסוכרת וכן לירידה במוטיבציה, למצב-רוח שלילי ולבעיות קוגניטיביות כגון פגיעה בזיכרון ובריכוז.
השמנת יתר קשורה לדום נשימה חסימתי הן כסיבה והן כתוצאה. משקל גבוה הינו גורם סיכון מרכזי לדום נשימה חסימתי בגלל שכבת השומן שמצטברת באזור הצוואר שעשויה להגביר את הסיכוי לחסימה של דרכי הנשימה. אך מצד שני, מחקרים מדעיים מראים קשר ברור בין חסך בשינה לבין עלייה במשקל והשמנת יתר, כך שהשמנה יכולה גם להיות תוצאה של דום נשימה חסימתי.
למה עייפות גורמת לנו לאכול?
במכונה הפלאית שקרויה הגוף שלנו, קיים קשר הדוק בין המערכות האחראיות לשינה לבין המערכות האחראיות למאזן האנרגיה ומשקל הגוף. למעשה, אכילה ושינה הן שתי מערכות מתואמות המשפיעות אחת על השנייה. בהתאם, כאשר אנחנו עייפים, הגוף מחפש להחזיר לעצמו אנרגיה אשר תפצה על האנרגיה שנמנעה ממנו בגלל שהוא לא ישן מספיק, או לא ישן מספיק טוב.
הפתרונות להחזרת אנרגיה הם פשוטים – או שחוזרים לישון, או שמחפשים מה לנשנש. מאחר וחזרה לישון לרוב אינה מציאותית כשאתם בדרך למשרד או לפגישה עם לקוח, והיות וגם כשאתם חוזרים לישון, פעמים רבות עדיין תקומו עייפים, רוב הסובלים מהתופעה יבחרו באפשרות השנייה – לנשנש, וככל שהנשנוש יכיל יותר אנרגיה (= יותר קלוריות), כך ייטב, מאחר וכך הם ירגישו ערניים/אנרגטיים יותר.
אז הרי לכם תירוץ אמיתי, ואף מדעי, לעלייה שלכם במשקל. אבל כמו כל תירוץ, אין שום סיבה שתיכנעו לו. דום נשימה חסימתי בשינה הינו תופעה מוכרת ונפוצה וטיפול באמצעות מכשיר CPAP עשוי, ללא הגזמה, ממש לשנות את חייכם.
טיפול באמצעות שימוש במכשיר-CPAP
על-מנת לשבור את מעגל הקסמים 'שינה-אכילה' חשוב לטפל בחסך השינה באופן ישיר. לאחר אבחון פשוט בבית או במעבדת שינה של דום נשימה חסימתי, תגלו כי הטיפול היעיל והמהיר ביותר הינו מכשיר CPAP, אשר יהפוך לחבר הטוב ביותר שלכם, בבית ובמהלך נסיעות.
ה-CPAP הינו מכשיר לחץ אוויר קבוע (CPAP) אשר מזרים אוויר דרך צינור אל מסיכה ופותח את החסימה בדרכי האוויר. יותר ויותר אנשים מדווחים כי לאחר שהסתגלו למכשיר הפסיקו לחוש עייפות במהלך היום, שבעו מהר יותר מארוחות קטנות יותר והצליחו להפחית משקל בקלות יחסית ואף לשמור עליו לאורך זמן.
יתרה מזאת, ישנן עדויות רבות על מטופלים ב-CPAP אשר הפחיתו ממשקלם עד חזרה למשקל תקין, ושמצאו, לאחר בדיקת שינה חוזרת, כי כבר אינם סובלים מהפסקות נשימה בשינה ובהתאם, אינם זקוקים עוד לטיפול.
המאמר נכתב ע"י דן בר אור, מומחה לפתרונות שינה