האם אני סובל מהפרעות בשינה?
לעתים אנשים אשר סובלים מהפסקות נשימה לא מודעים לכך שהם סובלים מהתופעה והם סובלים גם מתופעות נוספות כמו קימות מרובות לשירותים במהלך הלילה אשר נגרמות כתוצאה משינה רדודה ולא עמוקה מספיק וכתוצאה מריבוי הפסקות נשימה. כאשר חווים הפסקות נשימה המוח נותן מעין הוראה לחידוש הנשימה ואז מתעוררים שוב ושוב ולא זוכים בשינה עמוקה מספיק. לרוב לא מרגישים את ההתעוררויות הללו אבל עדיין לא זוכים לשינה עמוקה ומרעננת וכתוצאה מכך מורגש הצורך לקום לשירותים יותר ויותר במהלך הלילה. לאחר ההסתגלות למכשיר ה cpap פוחתות הקימות לשירותים באופן ניכר והדיווח הוא על שנת לילה מרעננת ללא הפרעות כלל. תופעה נוספת אותה חווים חלק מהסובלים מהפסקות נשימה היא מה שנקרא בעגה הרפואית res leas legs"" במקרה הזה כתוצאה מהפסקות הנשימה ישנה נטייה לתזוזות רגליים רבות במהלך השינה (שוב פגיעה ביעילות השינה) ולאחר מכן אף קימה בבוקר עם כאבים בשוקיים ובשרירי הרגליים. גם במקרה הזה מכשיר ה cpap עשוי לתרום לשינה רגועה עמוקה וללא תזוזות מיותרות במצב הזה אין מאבק נשימתי והשינה עמוקה וללא שינוי תנוחות כמעט.
שיטות ודרכים לטיפול
ישנם מקרים מעטים בהם נדרש טיפול תרופתי בתופעה בנוסף לשימוש ב cpap במצבים אלו בהם לא ניתן למנוע את תנועות הרגליים לעתים ימליץ הרופא במעבדת השינה על טיפול בקלונקס אשר במינונים נמוכים עשוי לתרום לרגיעה ולהפחתה במתח השריר. אנשים רבים נוטים לחשוב כי מדובר בתרופה כימית אשר מיועדת לטיפולים מסוגים אחרים אך לא כך הדבר, הקלונקס בטוחה לשימוש ומחוללת פלאים במצבים של ריבוי בתנועות רגליים לא רצוניות במהלך השינה. ההמלצה הגורפת בד"כ היא קודם כל לנסות שימוש ב cpap ולאחר מכן במידה ועדיין ישנן תזוזות רגליים ניתן לנסות שימוש בקלונקס למספר לילות . תופעה נוספת היא חיכוך שיניים תוך כדי שינה, גם כאן לא מדובר בתופעה נפוצה אך עדיין קיימת בקרב הסובלים מהפסקות נשימה בשינה. כאן ישנה נטייה לחיכוך הלסת העליונה בתחתונה וממש גרימת נזק וכאב באופן לא מודע במהלך השינה. גם במקרה הזה בד"כ השימוש ב cpap יכול לעזור מאד אך במידה ולא ניתן להשתמש בסד לילה אשר מונע חיכוך שיניים ואשר מותאם באופן אישי ע"י רופא שיניים. כמעט לכל הסובלים מהפסקות נשימה ישנה תופעה משותפת של יובש בפה ובלשון כאשר הם מתעוררים בבוקר, התופעה הזו הינה תוצר של נשימה מהפה במהלך הלילה כמעיין "נטיב חירום" כתוצאה מהפסקות נשימה, אז בעצם נותן המוח מעין "פקודה" לפה להיפתח כדי לנשום טוב יותר ובלוטות הרוק לא פעילות ואז כתוצאה מהנשימה מהפה הפה מתייבש ואז הדיווח על פה יבש לא מאחר להגיע. גם כאן כאשר משתמשים במכשיר ה cpap הפה נשאר סגור במהלך השינה הנשימה מתבצעת דרך האף אין הפסקות נשימה ומתעוררים ללא תחושת יובש בפה.
דן סיפאפ – מומחים לפתרונות שינה
מכשיר ה cpap מזרים אוויר בלחץ חיובי ואם יפתח הפה בזמן השימוש במכשיר יחוש המשתמש בחוסר נוחות מסוימת ויאלץ לסגור אותו כדי להמשיך לישון. כך גם לא ישמעו נחירות. זכרו, נשימה מהפה ולא מהאף בזמן שינה מעידה על בעיה ! הכותב אינו רופא, ואין לראות במאמר זה כהמלצה על טיפול רפואי או שימוש בתרופה ללא מרשם רפואי בתוקף בהמלצת רופא מוסמך.