האם מכשיר CPAP עוזר בעניין של ריווי חמצן בדם? האם המכשיר מודד את ריווי החמצן? אם כן איך אפשר לראות את התוצאות ומה זה ערכי ריווי תקינים (בהנחה שמשתמשים במסכה)
הפסקת נשימה גורמת לירידה בריוויון החמצן בדם, ערכים תקינים בהנחה שאינך מעשן או סובל חלילה ממחלת ריאות, ינועו באדם בריא סביב 96%-99% בזמן ערות ויכולים אף להגיע לערכים סביב 50%-90% בזמן הפסקות נשימה בשינה. כאשר אדם ער נושם הוא סופח חמצן מהאוויר לריאות, הריאות קולטות את החמצן ומשחררות בזמן הנשיפה את השאריות מהחמצן לאחר שהשתמשו בו. (נסה למשל לקחת שקית קטנה ולהצמיד אותה לפה שלך ולנשום ולנשוף אך ורק מהאוויר שבתוכה, תוך מספר נשימות/נשיפות אתה תחוש בתחושת מצוקה (חוסר חמצן) ותשוב לנשום אוויר מחלל החדר.
למעשה האוויר שנישאר בשקית לאחר מספר נשימות/נשיפות הוא אוויר בלבד ללא חמצן (אפילו אוויר שמכיל בתוכו את מה שפלטו הריאות שלך, למעשה הפסולת של החמצן) מהאוויר שבשקית נטול החמצן לא ניתן לנשום ולא ניתן להתקיים.
בזמן הפסקות נשימה בשינה למעשה אנו מפסיקים לנשום לפרקי זמן קצרים בהם נדגים ירידה בריוויון החמצן בדם בהתאם לאורכן ולצפיפותן של הפסקות הנשימה (הזמן בו אין נשימה, חסימה מלאה או חלקית בבית הבליעה Apnea/Hipopnea כתוצאה מדום הנשימה). לרוב ישתנה לרעה רויוויון החמצן בדם ככל שדרגת החומרה קשה יותר. מעת לעת מגיעות לידי בדיקות שינה ביתיות עם AHI גבוהה ללא ירידות חמורות (מתחת ל 80%-90%) וזה לרוב יצביע על אנשים צעירים לא שמנים במיוחד אשר "מתאוששים" במהרה ומיד מחדשים את הנשימה שלא במודע כמובן. יחד עם זאת אורכן וצפיפותן של הפסקות הנשימה בחולים הללו יהיו תמיד קצרים יותר מאחרים מבוגרים יותר או בעלי משקל גוף גבוהה יותר.
בקיצור : אין נשימה = אין אוויר = אין חמצן, אבל בכל זאת מדנ"ש אף אחד עוד לא מת , לא באופן ישיר כמובן, אך לצערי ממחלות רקע אשר נגרמות מדנ"ש המון אנשים מתים כל שנה…
גם אם לא נישן עם מכשיר cpap ולא נפתור את הבעיה הגוף שלנו ישמור אותנו בחיים ויעיר אותנו כדי שנחדש את הנשימה ובהתאם נעשיר את הדם בחמצן, העניין הוא שעד שזה קורה באופן טבעי תהיה עליה בלחץ הדם , יקיצה אשר תקטע את מחזור השינה וכמובן איך לא ירידה בריוויון החמצן בדם , זה מאד לא בריא ועלול כמובן לגרום לתחלואה ואף למוות (הכל בהתאם לדרגת החומרה).
Cpap מזרים אוויר בלחץ חיובי לאורך השינה ובכך מרחיב למעשה את בית הבליעה (הגרון) ומונע בכך את אותה החסימה אשר גורמת לירידה בריוויון החמצן בדם, התוצאה : שינה ללא דום נשימה ובהתאם ריווין חמצן תקין לאורך השינה ללא יקיצות.
עכשיו אתה מבין למעשה שאם אתה בריא ואתה מודד ריווי חמצן תקין לפני השינה (כאשר אתה ער) ובזמן שאתה ישן אתה משתמש במכשיר cpap אז אין באמת סיבה (בהנחה שהמכשיר שלך תקין ומכוון היטב ואין דליפת אוויר מהמסיכה) שתהיה ירידה בריוויון החמצן בדם שהרי מכשיר ה cpap מונע דום נשימה בזמן השינה ובכך שומר על ערכי ריווי חמצן תקינים לאורך השינה.
אגב אם אתה עדיין לא בטוח ועדיין חושש אתה בהחלט יכול להשתמש בפריקת הנתונים ממכשיר ה cpap שלך כדי לוודא שהכל עובד בסדר ואין הפסקות נשימה.